Kiemtorens, types en materialen

Er zijn ook gestapelde varianten kiembakjes, deze worden kiemtorens genoemd. Door het stapelen kun je gemakkelijk verschillende soorten kiemgroenten tegelijkertijd kweken, en heb je continu verse oogst. Bovendien bevatten ze vaak een ingenieus bewateringssysteem met drainagegaatjes, waardoor je al je kiembakjes in één keer water geeft/ververst, terwijl er overal nog een laagje water achterblijft. Een veelvoorkomend probleem is dat deze gaatjes verstopt raken met kiemende zaadjes. Hou dit dus goed in de gaten, met grotere kiemzaden wordt dit probleem minder (zoals mungbonen voor taugé).

Let op: Sommige kiemzaden moeten eerst volledig worden ondergedompeld in water, anders komen ze niet goed op. Juist met de drainagesystemen van deze torens moet je daar op letten omdat ze anders niet altijd volledig ondergedompeld zullen raken.

De torens zijn verkrijgbaar in twee smaken, steen en kunststof.

Kiemtorens van kunststof

De kunstof torens zijn meestal goedkoper en hebben specifieke voordelen ten opzichte van de stenen variant. Zo kan je door het transparante materiaal wat beter in de gaten houden hoe het met de kiemen gaat, en ook schoonmaken is met kunststof een stuk gemakkelijker. Sommige kunnen gewoon in de vatwasser.

Ze bevatten kleine drainagegaatjes waardoor de onderste niveaus ook worden bevochtigd. Let op, er moet wel genoeg water worden toegevoegd om het drainage systeem effectief te laten werken, anders stroomt het niet door. Onderin een lekbak kan het overtollige water worden opgevangen.

Kiemtorens van steen

Deze stenen torens zijn gemaakt van het terra cotta achtig materiaal waar ook normale kweekpotjes van zijn gemaakt. Het grote voordeel is dat dit materiaal heel lang veel vocht kan vasthouden en daardoor plotselinge uitdroging voorkomt. Het grote nadeel is dat ze erg prijzig zijn.

Ook heb je bij deze systemen minder daglicht waardoor je fotosynthese kunt voorkomen wat bij veel kiemgroenten bitterheid tegen zal gaan.

Tips

Krijg je last van een vieze slijmerige drap in plaats van mooie kiemplantjes dan zijn er waarschijnlijk teveel zaadjes bij elkaar gestopt. Ook helpt het om elke dag het water te verversen.

Kiemtorens met automatische bewatering

SamsonGreen TRB FL2000 Freshlife Automatische kiemtoren

Met deze automatische kiemtoren wordt continu water rondgepompt voor een optimale groei van de kiemgroenten. Let wel op, je moet nog steeds dagelijks schoonmaken om verstoppingen door slijmvorming te voorkomen.

Top

Tuinkers.com maakt gebruik van cookies. Privacy info[at]tuinkers.com