Tuinkers en Wifi

tuinkers_experiment_intro wifi router TP-link N750 In 2012 was er grote ophef over een onderzoekje van Deense scholieren over de, naar verluid, grote invloed van wifi straling op kiemende tuinkers. Tuinkers.com zou Tuinkers.com niet zijn als we niet ook een eigen wifi onderzoek zouden doen. Het eerdere experiment van de Deense scholieren is bijvoorbeeld hier uitgebreid besproken. Bij dat onderzoek zijn er enorme verschillen waargenomen tussen tuinkers die kiemt bij een router en tuinkers zonder deze invloed.

Onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag die Tuinkers.com voor dit experiment hanteert is:

In welke mate kunnen we de resultaten uit het eerdere experiment over de invloed van WiFi op de ontwikkeling van tuinkers reproduceren?

tuinkers_wifi_dual_band wifi routerProefopstelling

Voor deze eerste test hebben we een proefopstelling gemaakt met een bakje op een actieve router (actief op zowel de 2.4Ghz en 5 Ghz band) en eenzelfde bakje ernaast op een halve meter afstand.

Kritiek

Een aantal kritiekpunten op het originele onderzoek worden in dit experiment meegenomen:

 • Bij de Deense scholieren was er sprake van hitteproductie door laptops. Dat is in dit geval niet van invloed geweest.
 • We hebben zoveel mogelijk dezelfde omstandigheden geprobeerd te creëren (licht, hoeveelheid water).

Daarnaast wordt er wel rekening gehouden met:

 • Wifi activiteit op beide kanalen minimaal 16 uur per dag.
 • Elke dag 15 ml water in beide pakjes toegevoegd.

Factoren buiten eventuele straling die niet zijn ondervangen

 • Hitteproductie door router, hierdoor loopt de temperatuur in het kiembakje op, maar ook kan het water sneller zijn verdampt wat een negatieve invloed op de ontkieming kan hebben gehad.
 • De onderkant van het kiembakje op de router is donker in plaats van wit. Door de glazen bodem van de gebruikte bakjes kan dat zeker van invloed zijn geweest. We hebben immers eerder al gezien dat de invloed van licht enorm groot is op het groei verloop van tuinkers.
tuinkers_wifi_experiment_2x100zaadjes

100 tuinkerszaadjes per bakje

Beide bakje zijn gevuld met enkele laagjes keukenpapier en 100 tuinkerszaadjes. Elke dag is er circa 10 ml water aan de bakjes toegevoegd.

Het experiment

Wi-Fi tuinkersexperiment Dag 0 wifi router TP-link N750

Wi-Fi tuinkersexperiment Dag 0

Wi-Fi tuinkersexperiment Dag 6 wifi router

Wi-Fi tuinkersexperiment Dag 6

Resultaten dag 6

Dag 6 - Óp de Wi-Fi router wifi router

Dag 6 – Óp de Wi-Fi router

Dag 6 - Náást de Wi-Fi router wifi router

Dag 6 – Náást de Wi-Fi router

Observaties

Tuinkers groeit inderdaad minder goed bovenop een router. De stengeltjes groeien duidelijk slechter/slapper. Het zou echter een te makkelijke conclusie zijn om dit effect direct volledig weg te schrijven aan elektromagnetische straling van het wifi signaal.

Externe factoren

Factoren die van invloed kunnen zijn, en in dit experiment niet zijn uitgesloten zijn bijvoorbeeld:

 • Router produceert warmte, daardoor een ongunstiger(?) kiemtemperatuur.
 • Door deze hogere temperatuur kan water sneller verdampen en heeft daardoor eigenlijk meer water nodig voor dezelfde kiem mogelijkheden.
 • Ondanks dat op deze manier is geprobeerd de factor licht zo neutraal mogelijk te houden is het niet uit te sluiten dat de tuinkers is beïnvloed door de zwarte ‘vloer’ van de router.

Conclusies

Er lijkt duidelijk een negatief effect te zijn op de ontwikkeling van tuinkers door de router. Er zijn echter nog steeds tal van factoren buiten de Wi-Fi straling te verzinnen die ook van invloed kunnen zijn. Het bakje met tuinkerskiemen op de router is makkelijk een paar graden warmer wat tot grote invloed leidt. We kunnen dus concluderen dat er negatieve invloed is van de router maar zeker niet dat dit komt door Wi-Fi straling.

We kunnen dus zeggen dat we resultaten van het Deense onderzoek deels kunnen reproduceren, maar we denken niet dat dit komt door de negatieve invloed van Wi-Fi straling.

4 reacties op “Tuinkers en Wifi
 1. H. v.d. Pas schreef:

  Interessant experiment. Zelf al tijden aan het lezen over onderzoek naar de straling van Wi-Fi.

 2. yolo lol schreef:

  ik heb zelf ook tuinkers gekweekt met wifi en met wifi groeit het minder snel

Top

Tuinkers.com maakt gebruik van cookies. Privacy info[at]tuinkers.com