Tuinkers kweken kan binnen of buiten, met of zonder aarde. Binnen gebruik je een kweekschaaltje of kiemschaaltje. De zaadjes hebben uitzonderlijk weinig ondergrond nodig om te kunnen ontkiemen. Naast genoeg vocht heeft tuinkers alleen wat grip nodig, bijvoorbeeld op een stukje keukenpapier kan het uitstekend groeien.
- Tuinkerszaadjes nodig?
Bol.com – Tuinkers Vóór 12u: bezorging vandaag nog mogelijk
Een andere manier is om aarde of potgrond te gebruiken. Dit heeft het voordeel dat de kiemen meer voedingstoffen krijgen en hierdoor een veel vollere smaak krijgen, bovendien wordt de opbrengst per zaadje veel groter. Slechts een dunne laag potgrond kan worden gebruikt om dit extra effect te bereiken. Een nadeel van aarde kan zijn dat er aarde met de tuinkers ‘omhooggroeid’. Dit kan worden voorkomen door te zaaien óp de aarde en door van bovenaf te bewateren, de kans dat er dan alsnog aarde bij de tuinkers-oogst zit wordt daarmee flink verkleind.
Snelheid
Een ander voordeel van potgrond is de snellere groei, zowel in hoogte als breedte. In het experiment aarde vs watten komt dat verschil duidelijk naar voren.
Onderstaand filmpje is een fraaie tuinkers timelapse van de tuinkersgroei cyclus. Vergeet niet de kwaliteit op hoog te zetten (en evt het geluid uit), en zie de tuinkers groeien.
Stroken vs ‘breed zaaien’
Wanneer tuinkers buiten wordt gekweekt wordt er meestal in stroken gezaaid, of zoals op schooltuintjes in bijvoorbeeld een herkenbare vorm (zoals een voorletter). Wanneer je snel, veel en lekkere tuinkers wilt kweken kun je net zo goed een heel vlak egaal inzaaien. De meeste zakjes met tuinkerszaadjes zijn op deze manier goed voor ongeveer één vierkante meter. Let op, dit geldt dus niet voor een binnenkweek op keukenpapier want dan is de opbrengst veel minder.
Oogsten en bewaren
Na een dag ontkiemt de tuinkers al en kan na een aantal dagen worden gegeten. Het is handig om de gekiemde tuinkers in de koelkast te zetten zodat hij slechts nog langzaam doorgroeit en daarmee lang beschikbaar is in de meest optimale versheid. Wanneer je een grote hoeveelheid tuinkers oogst uit je moestuin kun je dit bewaren in de koelkast en blijft dan nog enkele dagen lekker om te eten.
Tips
- Gebruik een leeg bakje om de zaadjes in te doen (zoals die van bij de chinees), of gebruik een kiemschaaltje
- Buiten zaaien: zaai elke week een nieuw vlak om zo de oogst te kunnen spreiden
- Om grote oppervlakten tuinkers te oogsten kun je het best gebruikmaken van een tuinmes om de plantjes af te snijden.
Veelgestelde vragen
Licht vs donker
Licht heeft uiteraard veel invloed op het groeiproces, zo ook bij tuinkers. Als je de net ingezaaide tuinkers enigszins afschermt van licht zal het verder doorgroeien en minder snel groen worden dan wanneer je het zou kweken op de vensterbank met normale hoeveelheden zonlicht. Dit komt omdat, wanneer het licht schaars wordt, de plant net zo lang zal proberen door te groeien tot er weer genoeg licht op de prille blaadjes valt. Zie ook ons experiment licht vs donker.
Groeit tuinkers weer aan wanneer je het hebt afgeknipt?
In principe niet. Wel zitten er vaak nog kleine kiemplantjes onder de al volgroeide plantjes. Die kunnen dan alsnog opkomen omdat ze weer wat extra ruimte en licht zullen krijgen.
Hoeveel water heeft tuinkers nodig?
Het beste is, als je tuinkers kweekt op watten of aarde, ze iedere dag een beetje nat te sproeien. Het is meestal ook niet zo erg om ze in het begin helemaal onder te dompelen. Pas wel op voor slijmvorming. Als je daar last van krijgt geef dan geen water meer totdat de boel een beetje opdroogt. Als je een aantal dagen vergeet water te geven zullen de plantjes omvallen. Als je er op tijd bij bent (binnen een dag) zullen ze weer helemaal bijtrekken wanneer ze weer water krijgen. Overigens, zonder water kiemen tuinkerszaadjes helemaal niet.
Waarom groeit tuinkers buiten minder snel?
De meest ideale temperatuur voor tuinkers is kamertemperatuur. Daarom groeit het binnen meestal harder dan buiten.
Kun je tuinkerszaadjes eten?
Tuinkerszaadjes worden gebruikt in een populair toetje in centraal Azië: Falooda. De zaadjes moeten worden geweld waardoor ze wat zachter worden. Het heeft een wat typische smaak. Zie ook ons Falooda recept.
Zie ook op Bol.com:
Of verder op deze site:
Experimenten
Wij willen graag melden dat tuinkers ook heel lekker is op schnitzel, want door de lekkere smaak van de schnitzel te combineren met die van de tuinkers krijg je een hele identieke smaak sensatie. MMMmmmm jammie lekker smullen maar! het is echt hip!!!